Οστεοαρθρίτιδα των χεριών – Ένας διαρκής κίνδυνος

4 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα των χεριών.

Ειδικά στις γυναίκες ο κίνδυνος είναι κοντά στο 47% ενώ για τους άντρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25%. Η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας αφού αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου κατά 11% και στα δύο φύλα.

Η οστεοαρθρίτιδα των χεριών μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και προβλήματα στην καθημερινότητα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας στο γόνατο ή στο ισχίο είναι 45% και 25% αντίστοιχα.

Στην παρούσα έρευνα, η οποία διεξήχθη από το 1999 έως το 2010, εξετάστηκε ένα δείγμα περίπου 2000 ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από προσωπικές αναφορές ασθενών και με τη χρήση ακτινογραφίας.

Στην ομάδα αυτή υπολογίστηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας τουλάχιστον στο ένα από τα δύο χέρια πριν την ηλικία των 85 ετών είναι ακριβώς 39.8%.

Το ποσοστό αυτό έφτασε το 47% στους παχύσαρκους εθελοντές ενώ σε αυτούς με κανονικό σωματικό βάρος το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%.

Αν και η οστεοαρθρίτιδα των χεριών συνήθως είναι ασυμπτωματική, σε αρκετούς ασθενείς παρουσιάζει σημαντικά συμπτώματα που δυσχεραίνουν την καθημερινή τους ζωή. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, επίσης, είναι πολύ περιορισμένες.

Η ένταση του πόνου διαφέρει στον κάθε ασθενή και συνήθως επιδεινώνεται με την κίνηση.

Η φυσική άσκηση και ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι εξαιρετικά σημαντικά στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας. Οι τραυματισμοί, αντιθέτως, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα κάποιου να εμφανίστει τη νόσο. Η αποφυγή των τραυματισμών δεν είναι πάντα δυνατή, επομένως οι ερευνητές συνιστούν τη χρήση προστατευτικών γαντιών σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να καταπονηθούν τα χέρια.

Η έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας είναι εξαιρετικά σημαντική για την πρόγνωση της νόσου. Βοηθά σημαντικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων, στη διατήρηση της λειτουργικότητας των χεριών καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Arthritis Rheum 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα