Κουτί πρώτων βοηθειών στις διακοπές: Τι πρέπει να περιέχει

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι το κουτί πρώτων βοηθειών σας είναι πλήρως εξοπλισμένο. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα μόλις ένα 20% του πληθυσμού διαθέτει στο σπίτι του τα φάρμακα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει απλά ιατρικά προβλήματα. Ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν τα απαραίτητα στις διακοπές.

Το κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να ανανεώνεται συχνά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα.

Τι πρέπει να περιέχει όμως ένα κουτί πρώτων βοηθειών; Τα παρακάτων αντικείμενα θεωρούνται απαραίτητα:

Θερμόμετρο

Το κλασσικό θερμόμετρο διατίθεται σε χαμηλή τιμή στα φαρμακεία. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις η ανάγνωση της ένδειξής του ενδέχεται να είναι δύσκολη, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Άλλα είδη θερμόμετρων είναι το ηλεκτρονικό θερμόμετρο που δεν χρειάζεται αναμονή ή το θερμόμετρο-ταινία που χρησιμοποιείται συχνότερα για παιδιά.

Ο πυρετός δεν είναι σπάνιο σύμπτωμα των διακοπών επομένως ένα θερμόμετρο είναι απαραίτητο.

Αντισηπτικό

Αυτά χρησιμοποιούνται για την αντισηψία του δέρματος μετά από κάποιο τραυματισμό, τσίμπημα εντόμου ή δάγκωμα ζώου. Τα αντισηπτικά σκοτώνουν τα περισσότερα βακτήρια επομένως σας προστατεύουν από το ενδεχόμενο μίας μόλυνσης. Για την εφαρμογή τους στο τραύμα χρησιμοποιήστε βαμβάκι. Για τα περισσότερα τραύματα αρκεί να καθαρίσετε την περιοχή του τραύματος με αντισηπτικό ή νερό και στη συνέχεια να το καλύψετε με μία γάζα.

Σταγόνες για τα μάτια

Αυτές πρέπει να φυλάσσονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα φάρμακα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσής τους από βακτήρια. Για να τα χρησιμοποιήσετε σωστά, αφαιρέστε την ταινία ασφαλείας και αφήστε το διάλυμα να απλωθεί στον οφθαλμό σας. Αν δεν έχετε μαζί σας σταγόνες για τα μάτια χρησιμοποιήστε καθαρό, κρύο νερό.

Αυτοκόλλητα επιθέματα

Αυτά κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα επομένως καλό είναι να έχετε μαζί σας αρκετά διαφορετικά για να έχετε το κατάλληλο για κάθε περίσταση.

  • Τα υφασμάτινα έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια και είναι αυτά που προσκολλώνται καλύτερα στο δέρμα.
  • Τα αδιάβροχα επιτρέπουν την επαφή με τον αέρα αλλά αποκλείουν το νερό και τα μικρόβια.
  • Τα υποαλλεργικά είναι ιδανικά για το ευαίσθητο δέρμα και αφαιρούνται εύκολα.
  • Τα αιμοστατικά επιθέματα βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία και επάγουν την πήξη του αίματος.
  • Τα επιθέματα για τις φουσκάλες προστατεύουν από τη μόλυνση και την αιμορραγία. Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το επίθεμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά την πληγείσα περιοχή. Αν με το επίθεμα η αιμορραγία δεν σταματήσει ή παρατηρήσετε σημεία μόλυνσης αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Επίδεσμοι

  • Οι κλασσικοί επίδεσμοι χρησιμοποιούνται σε μικροτραυματισμούς και αμυχές που αιμορραγούν. Είναι ειδικά κατασκευασμένοι για να απορροφούν τα υγρά.
  • Οι αδιάβροχοι επίδεσμοι είναι διαφανείς επομένως δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τη διαδικασία της επούλωσης.
  • Σε βαθιά τραύματα χρησιμοποιούνται ειδικοί κολλώδεις επίδεσμοι που σκοπό έχουν να διατηρήσουν το τραύμα κλειστό.

Εφόσον ο τραυματισμός είναι περιορισμένος και δεν υπάρχει σημαντική αιμορραγία, καθαρίστε το τραύμα με κρύο καθαρό νερό ή αντισηπτικό και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε έναν επίδεσμο ή ένα αυτοκόλλητο επίθεμα για να το καλύψετε.

Για τα εγκαύματα, τοποθετήστε τα γρήγορα κάτω από κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια καλύψτε τα με αποστειρωμένο επίδεσμο.

Αντισταμινικά

Αυτά προστατεύουν από τις ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Ανακουφίζουν από συμπτώματα όπως η καταρροή, η ερυθρότητα των οφθαλμών και το φτέρνισμα. Η διάρκεια δράσης τους είναι περίπου 24 ώρες. Είναι κατάλληλα για ηλικίες άνω των 6 ετών.

Αντισηπτικά-Αναλγητικά σπρέι

Αυτά περιέχουν ήπια, ταχείας δράσης τοπικά αναισθητικά και χρησιμοποιούνται σε ελαφρά εγκαύματα, τσιμπήματα και αμυχές.

Πλαστικά γάντια

Αυτά είναι απαραίτητα αν χρειαστεί να προσφέρετε σε κάποιον πρώτες βοήθειες. Σας προστατεύουν από μικρόβια που βρίσκονται στο αίμα ή τον έμετο. Πρέπει να έχετε πάντα ένα ζευγάρι γάντια στο αυτοκίνητο.

Τσιμπιδάκι φρυδιών

Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει μικρά κομμάτια ξύλου, μετάλλων ή γυαλιού που έχουν τρυπήσει το δέρμα. Καθαρίστε την περιοχή του τραύματος και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το τσιμπιδάκι για να απομακρύνετε το υπόλειμμα. Στη συνέχεια πιέστε απαλά το τραύμα, καθαρίστε το και κλείστε το με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα.

Επίδεσμοι στήριξης

Σε ένα διάστρεμμα θα χρειαστεί ένας από αυτούς τους επιδέσμους. Αφήστε ελεύθερο το άκρο που έχει πάθει διάστρεμμα και ανασηκώστε το ελαφρά. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μία παγοκύστη και στηρίξτε το με έναν επίδεσμο στήριξης προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε το οίδημα και τη φλεγμονή.

Αναλγητικά

Σε αυτά περιλαμβάνεται η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη και το σιρόπι για τα παιδιά.

  • Η παρακεταμόλη χορηγείται από τους περισσότερους γιατρούς. Έχει ταχεία δράση και χρησιμοποιείται στον πυρετό, το κρυολόγημα, τη γρίπη ή το μυϊκό πόνο για να προσφέρει αναλγησία.
  • Η ασπιρίνη έχει παρόμοια δράση ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στομάχου. Η χρησιμοποίησή της για την αντιμετώπιση νόσων της παιδικής ηλικίας έχει συνδεθεί με την εμφάνιση συνδρόμου Reyes.
  • Στα μικρά παιδιά που δεν παίρνουν χάπια χρησιμοποιείται σιρόπι με αναλγητική δράση. Το σιρόπι αυτό χορηγείται με κουτάλι επομένως πρέπει να έχετε μαζί σας ένα κουτάλι των 5ml.

Ηλεκτρολυτικά διαλύματα

Τα φακελάκια αυτά περιέχουν άλατα και σάκχαρα. Αν παρουσιάσετε διάρροια ή συμπτώματα αφυδάτωσης διαλύστε το περιεχόμενό τους σε νερό και στη συνέχεια πιείτε το διάλυμα.

Φάρμακα για τη ναυτία

Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ιλίγγου και της ναυτίας. Σήμερα, για τον ίδιο σκοπό, κυκλοφορούν και ειδικά βραχιολάκια που ασκούν πίεση σε ειδικά σημεία του καρπού. Τα τελευταία προτιμώνται για τους οδηγούς καθώς δεν προκαλούν υπνηλία.

Καλό είναι επίσης να έχετε μαζί σας ένα ψαλίδι και παραμάνες καθώς είναι εργαλεία χρήσιμα για αρκετές περιστάσεις.

Με τα παραπάνω θα είστε πλήρως εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε τα περισσότερα ιατρικά προβλήματα των διακοπών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Απευθυνθείτε σε γιατρό άμεσα αν κάποιος:

  • Σταματήσει να αναπνέει.
  • Χάσει τις αισθήσεις του και τα χείλη του χρωματίζονται ιώδη.
  • Έχει βαθιά πληγή που συνοδεύεται από έντονη αιμορραγία.
  • Έχει σοβαρά εγκαύματα.
  • Έφαγε κάτι δηλητηριώδες.
  • Έχει κάποιο κάταγμα.
  • Έχει δαγκωθεί από κάποιο ζώο ή φίδι.
  • Έχει τραυματισμό στον οφθαλμό ή το αυτί.

 

Πηγή: Dailymail

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα