Το γιαούρτι ως παράγων υγείας

Η κατανάλωση γιαουρτιού είναι δείκτης γενικότερης υγείας

Η κατανάλωση γιαουρτιού έχει συσχετιστεί με υγιεινά διατροφικά πρότυπα και τρόπους ζωής, καλύτερη ποιότητα διατροφής και υγιέστερα μεταβολικά προφίλ. Μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων, το γιαούρτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της υψηλής πυκνότητας θρεπτικών συστατικών του, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ασβεστίου, μαγνησίου και πρωτεϊνών, βακτηριδίων και γαλακτικού οξέος, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν συχνά γιαούρτι, προσλαμβάνουν όχι μόνο περισσότερες θρεπτικές ουσίες αλλά έχουν και βελτιωμένη ποιότητα διατροφής, δηλαδή μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ψωμιού ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών προϊόντων σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λίγο ή καθόλου γιαούρτι. Αυτό σημαίνει καλύτερη συμμόρφωση με τις διαιτητικές οδηγίες. Σε πρόσφατες επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες βρέθηκε ότι το γιαούρτι συμβάλλει στην καλύτερη μεταβολική υγεία λόγω των επιπτώσεών του στον έλεγχο του σωματικού βάρους, της ομοιόστασης της ενέργειας και του γλυκαιμικού ελέγχου. Επιπλέον, οι καταναλωτές γιαουρτιού έχει αποδειχθεί ότι ασκούνται περισσότερο, καπνίζουν λιγότερο, έχουν υψηλότερη εκπαίδευση και γνώση της διατροφής σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν γιαούρτι. Ακόμα, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το γιαούρτι μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, την υγεία των οστών, την καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη τύπου 2 και τα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου, όπως η κοιλιακή παχυσαρκία. Η θρεπτική αξία του γιαουρτιού, οι επιπτώσεις του στη μεταβολική υγεία, ο έλεγχος της ενεργειακής ισορροπίας, του σωματικού βάρους και της γλυκαιμίας και η σχέση του με πιο υγιεινές συμπεριφορές μπορούν να χαρακτηρίσουν την κατανάλωση γιαουρτιού ως επιβεβαίωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Δεδομένης της σχετικά χαμηλής κατανάλωσης γιαουρτιού σε διάφορες χώρες, η αύξηση της πρόσληψης γιαουρτιού μπορεί να είναι ελπιδοφόρα για να βοηθήσει στην επίτευξη μεγαλύτερης επάρκειας για ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά και να διατηρήσει την μεταβολική ευεξία ως μέρος ενός υγιούς, ενεργειακά ισορροπημένου τρόπου διατροφής.

Βιομηχανική παραγωγή γιαουρτιού: Υγεία ή γεύση;

Το γιαούρτι θεωρείται υγιεινό φαγητό λόγω της παρουσίας ζωντανών μικροοργανισμών. Ωστόσο, η προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών, ζάχαρης και αρωμάτων χρησιμοποιείται παγκοσμίως από τη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση της γεύσης, της ελκυστικότητας και της αποδοχής από τους καταναλωτές. Καθώς η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, υπήρξε κάποια ανησυχία για την προσθήκη ζάχαρης στο γιαούρτι. Οι κατασκευαστές γιαουρτιού επιδιώκουν να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης στο γιαούρτι αλλά η γεύση και η υγεία δεν συμβιβάζονται εύκολα πάντοτε και γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες καθώς δεν είναι ίδια όλα τα σάκχαρα. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες βρήκαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μπορούν τελικά να προσφέρουν κάποια περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με τα εκείνα που έχουν λίγα ή καθόλου λιπαρά. Η επιλογή ενός γιαουρτιού με γάλα πλήρες σε λιπαρά μπορεί επίσης να μειώσει την ανάγκη για πρόσθετα σάκχαρα, καθώς το λίπος στο γιαούρτι παρέχει γεύση και αυξάνει τον κορεσμό. Συνολικά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μη υπερβολή σε λίπη ή σε σάκχαρα συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και ότι η εκπαίδευση στη σωστή διατροφή μπορεί να ελαττώσει την κατανάλωση ζάχαρης.

Οι μελέτες για το γιαούρτι έχουν μέλλον

Χρειάζονται πληθυσμιακές μελέτες για την ποιότητα της διατροφής και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξεταστεί κατά πόσον τα οφέλη του γιαουρτιού είναι αποτέλεσμα των ανεξάρτητων αποτελεσμάτων του ή αν παίζουν κάποιο ρόλο άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωσή του, όπως βρέθηκε ότι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής, η διακοπή του καπνίσματος ή του οινοπνεύματος και η σωματική άσκηση. Συνεπώς, οι μακροπρόθεσμες κλινικές δοκιμές πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να παρέχουν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση των ευεργετικών επιδράσεων του γιαουρτιού στην υγεία ώστε να προκύψουν σαφέστερες διατροφικές συστάσεις. Υπάρχει επίσης έλλειψη μελετών που εξετάζουν διαφορετικούς τύπους γιαουρτιού όπως γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, με πλήρη λιπαρά, με φρούτα, Ελληνικό γιαούρτι, γιαούρτι με προβιοτικά και ζάχαρα. Καθώς πολλές μελέτες έχουν ήδη εξετάσει τις θερμίδες, ορισμένους τύπους, την ποσότητα του γιαουρτιού, το χρόνο λήψης (π.χ. ως σνακ ή ως μέρος γεύματος) και τη συχνότητα κατανάλωσης,  μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να λάβουν επί πλέον υπόψη τη συνολική διατροφή και τη σύνθεσή της. Είναι επίσης σημαντικό να εξετασθεί μεγάλος αριθμός ατόμων με μεγάλο κίνδυνο για μεταβολικά νοσήματα όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακή νόσο. Οι μελέτες θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν παιδιά και ηλικιωμένους για να εκτιμήσουν τυχόν διαφορές στην επίδραση του γιαουρτιού στο σωματικό βάρος, το σάκχαρο και σε άλλα χαρακτηριστικά αυτών των ηλικιακών ομάδων.

European Journal of Clinical Nutrition

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα