Άνδρας 70 ετών με γνωστό μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο από διετίας και βαριά εμμένουσα αναιμία, λευκοπενία και θρομβοπενία, εισάγεται λόγω κυτταρίτιδας δεξιού οφθαλμικού κόγχου. Χρόνια λήψη κορτιζόνης λόγω επιπλοκών. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 υπό ινσουλίνη.

Στην αξονική τομογραφία εγκεφάλου διεγνώσθη βλάβη του δεξιού μετωπιαίου λοβού και του κόγχου, συμβατή με ρινοεγκεφαλική μουκορμύκωση. Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε με ανεύρεση υφομυκήτων (μούκορ) σε βιοψία ρινικών κόγχων. Παρά την διπλή αντιμυκητιασική αγωγή η εγκεφαλική βλάβη επεκτάθηκε και ο ασθενής έπεσε σε κώμα, ενώ παρουσίασε και ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Απεβίωσε μετά από νοσηλεία ενός μηνός, μετά από μαζική αιμορραγία πεπτικού.

Αυτές οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι σχετικά σπάνιες και εκδηλώνονται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή/και ανοσοκαταστολή, είτε περιστασιακά σε άτομα με πολλαπλές εγκεφαλικές κακώσεις και διεισδυτικά τραύματα επιμολυσμένα με υλικό από το περιβάλλον (χώμα). Συνήθως είναι θανατηφόρες (θνητότητα 70-90%). Αν επιτρέπει η γενική κατάσταση των ασθενών μπορεί να βοηθήσει ένας εκτεταμένος χειρουργικός καθαρισμός με ενδεχόμενη απώλεια του οφθαλμού και των οστών του οφθαλμικού κόγχου.