Οδηγός Επιβίωσης από Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς, βακτηρίδια, παράσιτα και μύκητες που βρίσκονται στον περιβάλλον μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μεταδίδονται τα λοιμώδη νοσήματα. Αν γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται, είναι ευκολότερο να αποφύγετε τόσο τη δική σας μόλυνση όσο και των άλλων.

Μετάδοση των λοιμώξεων

Η μετάδοση των λοιμώξεων γίνεται είτε με άμεση είτε με έμμεση επαφή.

Άμεση επαφή

Τα λοιμώδη νοσήματα συχνά μεταδίδονται με την άμεση επαφή. Είδη άμεσης επαφής είναι:

  • Η άμεση σωματική επαφή

Τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με το άγγιγμα ή την ανταλλαγή σωματικών υγρών μεταξύ δύο ατόμων. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και πριν εμφανιστούν συμπτώματα στον φορέα της νόσου. Με τον τρόπο αυτό μεταδίδονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μολύνουν το έμβρυο μέσω του πλακούντα. Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια, μπορεί να μεταδοθούν από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τον τοκετό.

  • Σταγονίδια

Τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος είναι ένας από τους πλέον κοινούς τρόπους μετάδοσης αρκετών λοιμωδών νοσημάτων. Μόλυνση μπορεί να γίνει και από τα σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία. Ωστόσο, η μετάδοση μίας λοιμώδους νόσου μέσω σταγονιδίων απαιτεί εγγύτητα, καθώς τα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος σε μικρή απόσταση.

Έμμεση επαφή

Τα λοιμώδη νοσήματα μπορεί να μεταδοθούν εμμέσως με τον αέρα ή άλλους μηχανισμούς. Για παράδειγμα:

  • Αερογενής μεταφορά

Αρκετοί λοιμώδεις παράγοντες μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για παρατεταμένη χρονική διάρκεια. Παράδειγμα αποτελεί η ιλαρά. Ο ιός τής ιλαράς παραμένει στον αέρα, ακόμα και αν ο φορέας της νόσου έχει φύγει από το δωμάτιο.

  • Μολυσμένα αντικείμενα

Κάποιοι μικροοργανισμοί μπορεί να επιβιώσουν σε αντικείμενα για περιορισμένη χρονική διάρκεια. Αν αγγίξετε ένα αντικείμενο, για παράδειγμα ένα πόμολο, έπειτα από κάποιον φορέα, διατρέχετε κίνδυνο μόλυνσης. Η μόλυνση θα συμβεί, όταν ακουμπήσετε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας, χωρίς να έχετε πλύνει τα χέρια σας.

Τα μικρόβια μεταδίδονται και μέσω μολυσμένου αίματος ή ιατρικών εργαλείων.

  • Φαγητό και νερό

Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων αποτελεί το μολυσμένο φαγητό ή νερό. Η E. coli μπορεί να μεταδοθεί από κρέας που δεν έχει καθαριστεί ή μαγειρευτεί σωστά. Λάθη στην κονσερβοποίηση ορισμένων τροφίμων μπορεί να δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη Clostridium botulinum, παθογόνου που ευθύνεται για τη βοτουλίαση.

  • Μετάδοση από τα ζώα
    • Κάποια λοιμώδη νοσήματα μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο από τα ζώα. Αυτό μπορεί να γίνει από ένα δάγκωμα ή μία γρατζουνιά ή αν έρθετε σε επαφή με κόπρανα ζώου. Το παράσιτο Toxoplasma gondii βρίσκεται στα κόπρανα της γάτας. Οι έγκυες γυναίκες και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά την επαφή τους με γάτες ή να τις αποφεύγουν.
    • Η μετάδοση κάποιων νόσων από ζώο σε ζώο μπορεί πιθανώς να επηρεάσει και τον άνθρωπο. Ζωονόσος είναι μία λοιμώδης νόσος που έχει μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. Παραδείγματα ζωονόσων αποτελούν:
      • Ο Άνθρακας (από τα πρόβατα)
      • Η Λύσσα (από τρωκτικά και άλλα θηλαστικά)
      • Ο Ιός του Δυτικού Νείλου (από τα πτηνά)
      • Η Πανώλη (από τα τρωκτικά)
  • Τα τσιμπήματα εντόμων

Αρκετές ζωονόσοι μεταδίδονται μέσω εντόμων, ειδικά αυτών που μεταφέρουν αίμα. Παράδειγμα τέτοιων εντόμων αποτελούν τα κουνούπια, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια. Τα έντομα αυτά μολύνονται, όταν τσιμπήσουν έναν φορέα, όπως ένα πτηνό, ένα ζώο ή έναν άνθρωπο. Στη συνέχεια μεταδίδουν τη νόσο με το επόμενο τσίμπημα. Η ελονοσία, ο ιός του δυτικού Νείλου και η νόσος του Lyme μεταδίδονται μέσω αυτής της οδού.

  • Μετάδοση από περιβάλλον

Το χώμα, το νερό και τα φυτά περιέχουν επίσης μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Το Hookworm, για παράδειγμα, μεταδίδεται από το μολυσμένο χώμα. Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι παράδειγμα νόσου που μεταδίδεται με το νερό.

Πρόληψη της μετάδοσης των λοιμώξεων

Όπως προαναφέρθηκε, οι λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν άμεσα ή έμμεσα. Επομένως, ο καθένας διατρέχει κίνδυνο μόλυνσης. Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, αν έρχεστε σε επαφή με ασθενείς ή αν βρίσκεστε σε κάποιο χώρο με αυξημένη συγκέντρωση μικροβίων. Αν δουλεύετε ή πρέπει να επισκεφθείτε κάποιο νοσοκομείο ή ιατρείο, λάβετε προφυλάξεις για να προστατευτείτε από μία πιθανή μόλυνση.

  1. Γενικά μέτρα

Το άγγιγμα ενός πόμολου, ενός κουμπιού ανελκυστήρα, ενός διακόπτη ή ακόμη και μια χειραψία αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης. Ωστόσο, με μερικές απλές ενέργειες μπορείτε να προφυλαχθείτε από τις περισσότερες λοιμώξεις. Για παράδειγμα, πλένετε τα χέρια σας συχνά και επιμελώς. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό και τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλκοολούχα αντισηπτικά.

Άλλες συμβουλές για την πρόληψη των λοιμώξεων περιλαμβάνουν:

  • Πλύνετε τα χέρια σας ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικό, πριν μαγειρέψετε ή έπειτα από μία χειραψία.
  • Πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, αν είναι εμφανώς ακάθαρτα.
  • Αποφύγετε να ακουμπάτε το στόμα και τη μύτη με τα χέρια σας.
  • Αποφύγετε την επαφή με ασθενείς, αν είναι δυνατόν.
  • Χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης, αν πρέπει να καθαρίσετε αίμα ή κόπρανα.
  • Αν πρέπει να έρθετε σε επαφή με κάποιον ασθενή, χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης.
  • Καλύψτε το στόμα σας, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, και πλύνετε τα χέρια σας στη συνέχεια.
  • Μάθετε στα μικρά παιδιά να μην βάζουν τα χέρια ή διάφορα αντικείμενα στο στόμα.
  • Απολυμάνετε τα παιχνίδια των παιδιών.
  1. Τροφογενείς Νόσοι

Το φαγητό που δεν έχει διατηρηθεί σωστά, μπορεί να περιέχει επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Αποθηκεύστε το κρέας και το produce ξεχωριστά. Μαγειρέψτε το κρέας σε διαφορετική επιφάνεια και στη συνέχεια καθαρίστε την καλά.

Καταψύξτε το φαγητό σας καλά. Το ψυγείο σας πρέπει να έχει θερμοκρασία 4°C και η κατάψυξη -18°C ή χαμηλότερη. Μαγειρέψτε τα πουλερικά σε θερμοκρασία τουλάχιστον 73°C και τα υπόλοιπα κρέατα σε θερμοκρασία 71°C.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διατροφή σας, όταν επισκέπτεστε μία ξένη χώρα.

  1. Έντομα και ζώα

Όταν κάνετε κάμπινγκ ή πάτε στην εξοχή, προτιμήστε μακριά παντελόνια και μπλούζες με μακριά μανίκια. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά και δίχτυ κουνουπιών. Αποφύγετε την επαφή με άγρια ζώα. Μην αγγίζετε άρρωστα ή νεκρά ζώα.

  1. Εμβολιασμός

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, ειδικά αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε. Κάντε το ίδιο και με τα κατοικίδιά σας.

Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσετε από αρκετές λοιμώδεις νόσους. Με τον εμβολιασμό συνεισφέρετε επίσης στην πρόληψη της μετάδοσης ενός λοιμώδους νοσήματος. Υπάρχουν εμβόλια για αρκετά λοιμώδη νοσήματα όπως:

  • Ιλαρά
  • Παρωτίτιδα
  • Γρίπη
  • Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

 

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα