Τα Προβιοτικά προσφέρουν οφέλη και στη Διπολική Διαταραχή

Η διπολική διαταραχή αποτελεί μία ιδιαίτερα σοβαρή νόσο. Η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη τόσο για τον ίδιο τον ασθενή, όσο και για το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Οι φάσεις της μανίας, ιδιαίτερα, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το κόστος είναι μία ακόμα επιβάρυνση, καθώς οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για μερικές ημέρες μέχρι τα συμπτώματά τους να περιοριστούν. Μετά το εξιτήριο, υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης των συμπτωμάτων, επομένως η προσεκτική παρακολούθηση είναι ιδιάζουσας σημασίας για την πρόληψη μελλοντικών νοσηλειών. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι παραπάνω εξάρσεις είναι δυνατό να προληφθούν με τη χρήση ενός απλού συμπληρώματος.

Διπολική Διαταραχή και Εντερική Υγεία

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως τα οποία δείχνουν ότι οι διαταραχές του θυμικού σχετίζονται με γενικότερη φλεγμονή και αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα, τα βακτήρια δηλαδή που βρίσκονται στον γαστρεντερικό μας σωλήνα. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα προβιοτικά μπορούν να προσφέρουν οφέλη σε μία σειρά παθήσεων, εν μέρει λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Ερευνητές από το Johns Hopkins University School of Medicine σχεδίασαν μία μελέτη με σκοπό να διαπιστώσουν αν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί για μανιακό επεισόδιο, να αποφύγουν μία επόμενη νοσηλεία. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 66 εθελοντές με διπολική διαταραχή και ιστορικό νοσηλείας για μανιακό επεισόδιο. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 33. Η μία ομάδα ασθενών έλαβε ένα συνδυασμό προβιοτικών με Lactobacillus και Bifidobacterium ενώ η άλλη ομάδα έλαβε placebo. Η κανονική αγωγή των εθελοντών για τη διπολική διαταραχή συνεχίστηκε κανονικά και η πορεία τους παρακολουθήθηκε για 24 εβδομάδες. Πριν την αρχή της μελέτης, οι ερευνητές είχαν προσδιορίσει ποιοι ασθενείς είχαν τους υψηλότερους δείκτες φλεγμονής.

Τι έδειξε η έρευνα

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα ποσοστά επανεισαγωγής ήταν 51.1% στην ομάδα που έπαιρνε placebo και 24.2% στην ομάδα που έπαιρνε προβιοτικά. Το σημαντικότερο εύρημα ήταν μία μείωση της τάξης του 90% στις νοσηλείες των ασθενών της ομάδας με τους υψηλότερους δείκτες φλεγμονής που λάμβανε προβιοτικά. Επιπλέον, οι ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευθούν εκ νέου από την ομάδα που λάμβανε προβιοτικά, παρέμειναν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 2.8 ημέρες. Αυτοί που λάμβαναν placebo, έμειναν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 8.3 ημέρες.

Το εντερικό μικροβίωμα και οι υπόλοιπες διαταραχές του θυμικού

Η παρούσα έρευνα προσφέρει νέα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει τις ψυχιατρικές νόσους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι διαταραχές του εντερικού μικροβιώματος αποτελούν ένα από τα αίτια της μανίας και της διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, η έρευνα δίνει στοιχεία ότι η γενικευμένη φλεγμονή σχετίζεται με την εντερική, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ρυθμίσει τις διαταραχές του θυμικού, ή τουλάχιστον τα σοβαρά περιστατικά μανίας στη διπολική διαταραχή. Τα στοιχεία που υποστηρίζουν την υπόθεση ενός άξονα εγκεφάλου-εντέρου ενδυναμώνονται συνεχώς, ιδιαίτερα μετά από ορισμένες άλλες έρευνες που έδειξαν ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στον έντερο μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον εγκέφαλο. Η παρούσα έρευνα ουσιαστικά δείχνει ότι η διπολική διαταραχή μπορεί να περιοριστεί μέσω αλλαγών στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος.

Συμπεράσματα

Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο, ωστόσο, ότι η έρευνα ήταν σχετικά μικρής κλίμακας και περιελάμβανε ασθενείς με σοαβρή μορφή της διπολικής διαταραχής. Παρόμοιες έρευνες σε ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα κατάθλιψης και σχιζοφρένειας παρατήρησαν μικρή ή καθόλου διαφορά από τη χρήση προβιοτικών. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες προκειμένου να αλλάξουμε τις οδηγίες που υπάρχουν σήμερα για τη θεραπεία των διαφόρων ψυχιατρικών νόσων.

Ωστόσο, από την παρούσα έρευνα φαίνεται ότι υπάρχουν οφέλη από την χορήγηση προβιοτικών σε ασθενείς με διπολική διαταραχή μετά την νοσηλεία τους για ένα επεισόδιο μανίας. Η προσθήκη προβιοτικών στη συμβατική θεραπεία είναι απλή, φτηνή, δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και απ’ ότι φαίνεται στην έρευνα, μπορεί να βοηθήσει.

Βιβλιογραφία: Harvard Health Publishing

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα