Πώς να προφυλάξετε την Καρδιά σας το Καλοκαίρι

Οι ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού δίνουν το έναυσμα σε πολλούς από εμάς να ασκηθούμε εκτός του σπιτιού. Αν και η φυσική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της καρδιακής υγείας, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί κατά την έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.

Ακούμε συχνά ιστορίες αθλητών οι οποίοι λιποθύμησαν λόγω έντονης άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες, πιθανώς επειδή δεν έπιναν αρκετά υγρά. Ωστόσο, ο θερμός καιρός μπορεί να επηρεάσει και άτομα που δεν είναι αθλητές. Για τον μέσο άνθρωπο, ακόμα και το περπάτημα στο δρόμο σε θερμοκρασίες κοντά στους 40 °C με υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Υπερβολική ζέστη;

Όταν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες, τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος χαλαρώνουν με σκοπό να διευκολύνουν την απομάκρυνση θερμότητας από τον οργανισμό. Ωστόσο, όταν η θερμοκρασία του αέρα προσεγγίζει τη θερμοκρασία του σώματος, η διαδικασία αυτή παύει να λειτουργεί. Η εφίδρωση συμβάλλει επίσης στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Η θερμότητα του σώματος μετατρέπει τον ιδρώτα σε υδρατμούς. Η παραπάνω διαδικασία, ωστόσο δεν είναι το ίδιο αποδοτική όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας ξεπερνά το 75%, καθώς οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας καθιστούν δύσκολη την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Οι παραπάνω διεργασίες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς, ιδιαίτερα κατά την άσκηση. Ειδικότερα, η εφίδρωση απομακρύνει αρκετά μέταλλα από την κυκλοφορία του αίματος τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μίας υγιούς ισορροπίας υγρών, γεγονός που οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν την έντοση άσκηση κατά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένα επίπεδα υγρασίας.

Συμβουλές για το ζεστό καιρό

Για να προστατευτείτε τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, αποφύγετε να βγείτε από το σπίτι κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας, δηλαδή από το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα. Φορέστε άνετα, ανοιχτόχρωμα ρούχα και ένα μεγάλο καπέλο όταν βγείτε έξω. Σημαντικότερα, καταναλώστε αρκετά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Το σκέτο νερό είναι αρκετό, ωστόσο αν ιδρώνετε υπερβολικά ίσως είναι προτιμότερο να λάβετε ποτά για αθλητές. Τα ποτά αυτά περιέχουν ηλεκτρολύτες (μέταλλα όπως το κάλιο, το νάτριο και το μαγνήσιο) που αναπληρώνουν αυτά που χάνονται με τον ιδρώτα. Αν λαμβάνετε φάρμακα για την υπέρταση, ειδικά διουρητικά, ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να προσαρμόσετε τη δόση σας σε μέρες που θα εκτεθείτε αρκετά στον ήλιο.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτία, σύμφωνα με μία λαϊκή ρήση. Αποτέλεσμα των πυρκαγιών είναι να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται τα επείγοντα με έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Καλιφόρνια το καλοκαίρι του 2015, όπου οι πυρκαγιές έκαψαν συνολικά πάνω από 800.000 στρέμματα.

Η έκθεση στον καπνό δεν αύξησε μόνο τα περιστατικά δύσπνοιας, αλλά και αυτά καρδιακής νόσου, αρρυθμιών, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος κατά τις ημέρες όπου ο καπνός ήταν ιδιαίτερα πυκνός και περισσότερο στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Τις ημέρες αυτές, οι επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά για εμφράγματα του μυοκαρδίου ήταν αυξημένες κατά 42% στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Οι πυρκαγιές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν αρκετά συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Αν μένετε σε περιοχή που παρατηρούνται συχνά πυρκαγιές και δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε από το σπίτι σας, κλείστε τα παράθυρα και ανοίξτε τον κλιματισμό. Αν πάσχετε από κάποια καρδιακή ή πνευμονική πάθηση, μείνετε με ένα συγγενή ή φίλο που μένει μακριά από τη φωτιά γι’αυτές τις μέρες.

Κίνδυνοι από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας

Η υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επιταχύνουν επίσης τις χημικές αντιδράσεις που ευθύνονται για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Η αιθαλομίχη σχηματίζεται από ένα συνδυασμό σκόνης, υδρατμών και μικρών σωματιδίων από τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα και τις πυρκαγιές. Η αυξημένη μόλυνση της ατμόσφαιρας μπορεί να να προκαλέσει εμφράγματα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια και αρρυθμίες, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για τους ανθρώπους που θέλουν να ασκηθούν κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, αρκετοί ειδικοί συνιστούν η άσκηση να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι γενικά χαμηλότερη. Γενικότερα, ασκηθείτε τις ώρες που σας βολεύει καλύτερα, ωστόσο αν η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, προτιμήστε να γυμναστείτε σε ένα χώρο με κλιματισμό.

Βιβλιογραφία: Harvard Health Publishing

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα