Ύπνος και χρόνιος πόνος: Πώς σχετίζονται;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν χειρότερη υγεία και μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν χρόνιο πόνο. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι η προοδευτική μείωση στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του χρόνιου πόνου.

Από προηγούμενες έρευνες είχε γίνει γνωστό ότι ο πόνος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι υπάρχει και αντίστροφη σχέση καθώς και ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ένταση του πόνου. Φαίνεται επίσης ότι ο ύπνος επηρεάζει περισσότερο τον πόνο παρά το αντίστροφο. Οι διαταραχές του ύπνου προκαλούν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τον πόνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 60.000 ενήλικες από 10 χώρες. Οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα του ύπνου στην αρχή της έρευνας και στη συνέχεια αξιολόγησαν πώς οι αλλαγές στον ύπνο επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την αίσθηση του πόνου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γενικότερη υγεία. Οι περισσότεροι εθελοντές συμμετείχαν στην έρευνα για πάνω από 4,5 χρόνια.

Συνολικά, παρατηρήθηκε ότι όπου η διάρκεια του ύπνου είχε μειωθεί, η δράση του ανοσοποιητικού απέναντι σε βακτηρίδια και ιούς ήταν μειωμένη. Υπήρχε επίσης αυξημένη φλεγμονή, η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) παρουσίαζε αύξηση καθώς και άλλοι βιοδείκτες που σχετίζονται με τον πόνο, την κόπωση και την κακή υγεία. Όσοι εθελοντές εμφάνισαν αϋπνία, είχαν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν διαταραχές χρόνιου πόνου ή κατάγματα του ισχίου. Η μείωση στην ποιότητα του ύπνου σχετίστηκε επίσης με αντίστοιχη μείωση στη λειτουργικότητα.

Στους εθελοντές που αύξησαν τη διάρκεια ύπνου δεν παρατηρήθηκε μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, ωστόσο ανέφεραν καλύτερη λειτουργικότητα.

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αρκετά ενδιαφέροντα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες για να εξαχθούν ασφαλή αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία έρευνα που μελετά την επίδραση του ύπνου σε ασθενείς με αρθρίτιδα. Πρέπει να μελετηθεί επίσης ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην εμφάνιση διαταραχών χρονίου πόνου.

Αρκετά ερωτήματα ακόμα πρέπει να απαντηθούν όπως «τι είναι πιο επικίνδυνο για τον πόνο, ο μεγαλύτερης διάρκειας αλλά διακοπτόμενος ύπνος ή ο μικρότερης διάρκειας αλλά συνεχής;».

Φαίνεται πάντως, ότι ακόμα και μόνο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο μπορούν να ωφεληθούν από τη βελτίωση του ύπνου τους.

Πηγή: Reuters Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα