Τα πολλαπλά οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα προκαλεί μακροπρόθεσμα ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιες επιδράσεις είναι αναστρέψιμες ενώ κάποιες άλλες όχι. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι ο αριθμός τσιγάρων που καπνίζατε κάθε μέρα καθώς και η διάρκεια που καπνίζατε. Ωστόσο, ακόμα και αν διακόψετε το κάπνισμα σήμερα, θα παρατηρήσετε άμεσα πλεονεκτήματα.

Καρδιακός ρυθμός και κυκλοφορία του αίματος

Σε περίπου 20 λεπτά μετά το τελευταίο σας τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός θα αρχίσει να πέφτει προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τις φυσιολογικές τιμές. Μετά από 12 ώρες, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα θα είναι φυσιολογικά. Μετά από μερικούς μήνες, θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος.

Εμφάνιση

Η διακοπή του καπνίσματος συνήθως γίνεται για λόγους υγείας, ωστόσο συνοδεύεται και από αρκετά οφέλη για την εξωτερική εμφάνιση. Πρώτον, τα ρούχα σας δεν θα μυρίζουν πια τσιγάρο μετά το πλύσιμο. Αν κάνετε λεύκανση στα δόντια σας, θα παραμείνουν λευκά για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Αν έχετε σημεία στο δέρμα σας με κίτρινη χρώση θα αρχίσουν να θεραπεύονται και θα επανέλθουν στο φυσιολογικό χρώμα.

Πνεύμονες

Οι πνεύμονες δεν θεραπεύονται γρήγορα, ωστόσο τρεις μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος θα παρατηρήσετε βελτίωση. Θα ασθμαίνετε λιγότερο όταν ανεβαίνετε σκαλιά ή ασκείστε. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα παρατηρήσετε ότι βήχετε πολύ λιγότερο και αναπνέετε ευκολότερα. Αυτό θα συμβαίνει γιατί οι πνεύμονες μπορούν να απομακρύνουν τη βλέννη ταχύτερα. Επιπλέον, θα αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά καθώς οι πνεύμονές σας θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις ευκολότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πνευμονικές βλάβες μπορούν να αναιρεθούν πλήρως μέσα σε 18 μήνες από τη διακοπή του καπνίσματος.

Μακροπρόθεσμα οφέλη

Όλοι προτιμούμε τα άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο όσο περισσότερος χρόνος περνά από τη διακοπή του καπνίσματος, τόσο μειώνονται οι παράγοντες κινδύνου. Μετά από 1 χρόνο, ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μειώνεται κατά 50%. Μετά από 5 χρόνια, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό και καρκίνους μειώνεται επίσης. Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα ειδικά μειώνεται δραματικά.

Άλλα οφέλη

Το κάπνισμα αμβλύνει τις αισθήσεις, επομένως η γεύση σας θα βελτιωθεί μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αρκετοί παίρνουν κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Η όσφρησή σας βελτιώνεται επίσης. Θα παρατηρήσετε ότι είστε πιο ευαίσθητοι σε έντονες οσμές απ’ ότι πριν. Σε κάποιους οι αισθήσεις αυτές βελτιώνονται άμεσα ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Οι εθισμοί αντιμετωπίζονται δύσκολα, ωστόσο πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να διακόψετε το κάπνισμα και κανένας λόγος για να το συνεχίσετε. Μην σκέφτεστε μόνο την επόμενη μέρα από τη διακοπή, σκεφτείτε τα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα