Το Εμβόλιο της Φυματίωσης (BCG) στη Μάχη κατά του Διαβήτη Τύπου 1

Η χορήγηση ενός εμβολίου για τη φυματίωση είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με μία μικρή μελέτη από τις ΗΠΑ.

Γνωστό και ως BCG, το εμβόλιο αυτό μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε ενήλικες ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τη διατήρησε εντός επιθυμητών ορίων για αρκετά χρόνια.

Προηγούμενες έρευνες είχαν παρατηρήσει ότι το εμβόλιο BCG σχετίζεται με βελτιωμένη ανοσιακή απόκριση σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1. Θετικά ευρήματα όπως το παραπάνω, ώθησαν τους ερευνητές από το Γενικό Νοσκομείο της Μασσαχουσέτης να προχωρήσουν σε έρευνες σε ανθρώπους.

Στην έρευνά, η οποία διήρκησε συνολικά 8 χρόνια, δύο δόσεις του εμβολίου BCG χορηγήθηκαν σε 9 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Το εμβόλιο BCG είναι ένα από τα πρώτα εμβόλια που ανακαλύφθηκαν και αναπτύχθηκε αρχικά για την πρόληψη της φυματίωσης.

Σε όλους τους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μεταβολή στα επίπεδα της HbA1c, η τιμή της οποίας παρουσίασε μείωση από 7.36% πριν την πρώτη δόση σε 6.18% μετά από 5 χρόνια. Η μείωση αυτή παρέμεινε και δεν ξεπέρασε το 6.65% 8 χρόνια μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Η ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo δεν σημείωσε μεταβολή στην τιμή της HbA1c όπως αυτή υπολογίστηκε στα 5 και στα 8 χρόνια αντίστοιχα.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ντενίζ Φάουστμαν από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης είπε: «Το φτηνό και απλό αυτό εμβόλιο μειώνει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε επίπεδα που δεν πιστεύαμε ότι είναι δυνατό να επιτευχθούν».

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η επίδραση του εμβολίου στα επίπεδα γλυκόζης αίματος είναι αποτέλεσμα ενός «νέου συστηματικού και υπογλυκαιμικού μηχανισμού στο διαβήτη».

Η Φάουστμαν τόνισε επίσης ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν τεράστια σημασία, καθώς για πρώτη φορά φαίνεται ότι ένα εμβόλιο μπορεί να αναστρέψει τις αρνητικές επιδράσεις του διαβήτη μακροπρόθεσμα.

Οι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο λαμβάνουν ακόμα ινσουλίνη, ωστόσο η δόση της τελευταίας έχει μειωθεί σημαντικά.

Η μελέτη περιελάμβανε μικρό αριθμό εθελοντών, ωστόσο δίνει ελπίδα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Σίγουρα, πάντως, χρειάζονται περισσότερες έρευνες μέχρι να μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο ως μέρος της αγωγής για το διαβήτη τύπου 1. Μία μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα διεξάγεται αυτή τη στιγμή η οποία περιλαμβάνει 150 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο BCG.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό npj Vaccines.

Βιβλιογραφία: Diabetes.co.uk

Φωτογραφία: cottonbro

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα